RINTOJEN PIENENNYSLEIKKAUS

 


Suuret ja painavat rinnat voivat aiheuttaa niska-, hartia- ja selkäkipuja. Suurista rinnoista voi olla harmia myös liikuntaa harrastavalle naiselle. Rintojen pienennysleikkaus on plastiikkakirurginen toimenpide, jossa suuria, painavia rintoja pienennetään.

Rintojen kohotusleikkaus vaikuttaa rintojen ulkonäköön usein enemmän kuin pienennysleikkaus. Muuten nämä kaksi toimenpidettä muistuttavat paljon toisiaan. Ero on lähinnä siinä, mitä poistetaan. Kohotusleikkauksen aikana poistetaan lähinnä ylimääräistä ihoa. Pienennysleikkaus kohdistuu ihon lisäksi myös rintarauhaskudokseen. Usein rintojen kohotus- ja pienennysleikkaukset yhdistetään toisiinsa.  Cityklinikan plastiikkakirurgilla on pitkä ammatillinen kokemus sekä kohotus- että pienennysleikkauksista.


Ennen leikkausta

 

Usein asiakas tulee ensimmäiseen rintakonsultaatioon joko lääkärin tai sairaanhoitajan luo. Sairaanhoitajan konsultaatioita on tarjolla kaikissa toimipaikoissamme. Konsultaatiossa käsitellään asiakkaan toiveita ja odotuksia. Konsultaatiossa annetaan tietoa muun muassa siitä, miten leikkaus vaikuttaa rintojen ulkonäköön, kuinka paljon leikkaus maksaa, millaisia rahoitusvaihtoehtoja on tarjolla ja milloin leikkaukseen on mahdollista päästä.

Konsultaatiokäynti ei sido asiakasta mihinkään. Usein asiakas tahtoo kuitenkin varata ajan plastiikkakirurgin konsultaatioon tai jopa leikkaukseen jo maksuttoman konsultaation jälkeen. Joillekin rintaleikkauksesta kiinnostuneille suosittelemme mammografiatutkimusta ennen leikkausta. 

Kun leikkausaika on varattu, on hyvä hetki tutkia elintapojaan. Sekä fyysisestä että psyykkisestä kunnosta on hyvä huolehtia ennen leikkausta. Valmistautumisprosessin aikana kannattaa myös ottaa selvää toimenpiteen kulusta ja toipumisprosessista. Tiedonhankinta ja omasta kunnosta huolehtiminen valmistavat kehoa ja mieltä leikkaukseen, toipumiseen ja kehon uusiin muotoihin. Potilasohje löytyy kotisivuiltamme.

Suositeltavaa on käydä lymfahoidossa ainakin yhden kerran ennen leikkausta. Lymfahoito ehkäisee turvotuksen syntymistä ja nesteiden kerääntymistä leikkauksen jälkeen. 


Leikkauksen kulku

Viimeistään leikkauspäivänä asiakas tapaa plastiikkakirurgi Riikka Veltheimin. Kirurgi keskustelee asiakkaan kanssa sekä ottaa valokuvat leikkausalueesta. Seuraavana vuorossa on keskustelu nukutuslääkärin kanssa. Vielä ennen h-hetkeä asiakas saa huoneen. Huone on asiakkaan käytössä leikkauspäivän ajan. Usein myös tukiliivejä sovitetaan vielä ennen nukutusta. Tukiliivien tehtävänä on tukea rintoja ja leikkausaluetta toimenpidettä seuraavien viikkojen aikana.

Itse leikkaus kestää yhdestä kahteen tuntiin. Pienennysleikkaus tehdään lähes aina nukutuksessa. Leikkaushaavoja tehdään eri paikkoihin riippuen siitä, yhdistetäänkö pienennysleikkaukseen myös rintojen kohotus. Nännien ympärille tehdään leikkausaukko jokaisessa rintaleikkauksessa. Yleensä toinen, t-kirjaimen muotoinen aukko (ns. ankkurihaava) tehdään nännin alle ja se ulottuu rinnanaluspoimuun saakka. Leikkaushaavat ommellaan useimmiten kiinni piilo-ompeleilla. Piilo-ompeleet sulavat pois itsestään ajan kuluessa.


Rintojen pienennysleikkauksen jälkeen

Heti leikkauksen jälkeen asiakas lepää huoneessaan muutaman tunnin ajan tarkkailtavana. Tänä aikana annetaan myös kipulääkitystä. Suihkuun voi mennä vasta leikkausta seuraavana päivänä.

Jonkinasteiset kivut ovat tavallisia. Pienet tuntohäiriöt ja turvotus ovat mahdollisia. Ne häviävät leikkausta seuraavien viikkojen kuluessa. Mustelmia ja muita sivuoireita on hyvä voitaa Arnizen™-voiteella, jota voi ostaa Cityklinikalta. 
Turvotuksen hoitoon suosittelemme tehokasta lymfahoitoa, jonka hinta on erittäin alhainen kaikille leikkauspotilaillemme. Arpialuetta ei saa venyttää kolmen ensimmäisen kuukauden aikana. Arpi on suojattava auringolta hyvin varsinkin ensimmäisen kuuden kuukauden aikana. 

Ensimmäinen kontrollikäynti on noin viikon kuluttua leikkauksesta. Mahdolliset ompeleet poistamme 14 päivän päästä toimenpiteestä.

Työhön leikkausasiakas palaa keskimäärin viikon kuluttua toimenpiteestä. Kun leikkauksesta on kulunut 3 - 6 viikkoa, leikkausasiakas voi palata liikuntaharrastuksiensa pariin. Jo leikkauspäivää seuraavana päivänä on hyvä käydä rauhallisilla kävelylenkeillä. Lue lisää toipumisohjeita.

Toipumisprosessi on jokaisen potilaan kohdalla erilainen. On tärkeää kuunnella oman kehonsa viestejä ja sopeutua niihin.

Kaikkien rintaleikkausten lopputulokset ovat aina yksilöllisiä. Ihmiset ja heidän perintötekijänsä ovat erilaiset. Realistiset odotukset leikkauksen lopputuloksista edistävät toipumista. Odotuksista ja toiveista on syytä puhua klinikalla jo hyvissä ajoin ennen leikkausta, esimerkiksi konsultaatiokäyntien aikana. Pienennysleikkauksen lopulliset tulokset ovat nähtävillä ja arvioitavissa aikaisintaan puolen vuoden päästä leikkauksesta. Merkittävän parannuksen rintojen ulkonäössä huomaa kuitenkin jo ompeleiden poistamisen jälkeen. 


Varaa aika maksuttomaan konsultaatioon

Jos rintojen pienennysleikkaus kiinnostaa, voit ottaa yhteyttä meihin. Esteettinen lääkäri tai sairaanhoitaja konsultoi sinua maksutta, eikä konsultaatio sido sinua mihinkään. 

Halutessasi voit varata ajan myös plastiikkakirurgi Riikka Veltheimin konsultaatioon. Plastiikkakirurgin konsultaatio maksaa 100 €. 

Ajanvaraus tapahtuu puhelimitse, 0201 777 288. 

Plastiikkakirurgiimme voit olla yhteydessä myös sähköpostitse. Lähetä Riikka Veltheimille sähköpostia:

riikka.veltheim(at)cityklinikka.fi