RINTAIMPLANTIT
Rintaimplanttien valmistajia ja kauppanimiä on paljon. Erimerkkiset rintaimplantit eroavat toisistaan jonkin verran. Valmistusmateriaalit saattavat poiketa toisistaan, samoin implanttien muodot ja koot. Laatuerojakin on olemassa, vaikka jokainen implanttimerkki mainostaakin itseään markkinoiden parhaana.
Asiakkaalle erojen ja yhtäläisyyksien hahmottaminen saattaa olla vaikeaa. Tämän vuoksi plastiikkakirurgimme on valinnut markkinoilta juuri ne implanttimerkit, joiden laatuun ja turvallisuuteen hän itse luottaa. Kaikki Cityklinikan implantit on CE-hyväksytty. Osalla on myös FDA-hyväksyntä. (FDA on USA:n elintarvike- ja lääkevirasto.)
Cityklinikan asiakkaille tarjolla ovat seuraavat implanttimerkit:
Ennen ja jälkeen
Ennen ja jälkeen -kuvia löytyy jonkin verran Instagram-tililtämme. Myös kotisivuillamme on kuvia rintaleikkauksessa käyneistä asiakkaistamme.
3D-mallinnuksen avulla voit nähdä uudet rintasi jo ennen leikkausta
Crisalix-3D-ohjelma tarjoaa asiakkaillemme mahdollisuuden nähdä toimenpiteen lopputuloksen jo hyvissä ajoin ennen leikkauspäivää. Mallinnusohjelma auttaa sekä asiakasta että plastiikkakirurgia. Kolmiulotteisten kuvien avulla on helppo päästä yhteisymmärrykseen siitä, millaiseen lopputulokseen ollaan matkalla.
Konsultaatio
Rintaleikkaus on prosessi, jonka läpi mennään ammattilaisen ohjauksessa. Cityklinikka tarjoaa lääkärin tai sairaanhoitajan konsultaatiot maksutta kaikille implanteista kiinnostuneille naisille. Sairaanhoitajan konsultaatioita järjestetään kaikissa toimipisteissämme. Konsultaatio ei sido asiakasta mihinkään.
Usein jo ensimmäisen konsultaation aikana otamme kuvat asiakkaan ylävartalosta. Kuvat ladataan Cityklinikan Crisalix-mallinnusjärjestelmään.
Implantin valinta
Seuraavassa vaiheessa ammattilainen kertoo asiakkaalle erilaisista implanteista. Tarjolla on useita eri merkkejä, kokoja ja muotoja.
Kolmiulotteiset kuvat
Mallinnusohjelman avulla on mahdollista "sovittaa" erimuotoisia, -kokoisia ja -mallisia implantteja. Kuvia voidaan pyörittää niin, että asiakas näkee erimerkkisiä ja -muotoisia implantteja monesta eri kulmasta.
Silikoni vai keittosuola?
Markkinoilla on tällä haavaa pääasiassa kahdentyyppisiä implantteja: silikoni- ja suolaliuosimplantteja. Molempien implanttityyppien kuori on valmistettu silikonista. Ero on sisällön materiaalissa. Suolaliuosimplanttien sisus on keittosuolaa, silikoni-implantin sisus silikonigeeliä.
Cityklinikalla käytetään silikoni-implantteja, joiden sisus on jäykkää silikonigeeliä, ns. kohesiivigeeliä. Jäykkä geeli ei pysty reagoimaan kemiallisesti elimistön kanssa. Koska se on kiinteää, se ei myöskään voi valua kudoksiin.
Pyöreä vai anatominen implantti?
Implantti voi olla muodoltaan pyöreä tai pisaranmallinen (anatominen).
Pyöreä implantti:
- Rinnan muoto ei muutu, vaikka implantti pyörähtäisi tai liikkuisi.
- Pyöreät implantit maksavat yleensä vähemmän kuin anatomiset.
- Joskus pyöreä implantti saattaa näyttää hieman epäluonnollisemmalta kuin anatominen.
Anatominen implantti:
- Anatominen implantti on alaosastaan täyteläisempi kuin yläosastaan.
- Joskus anatominen implantti näyttää luonnollisemmalta kuin pyöreä.
- Anatominen implantti vaatii plastiikkakirurgilta hieman enemmän kuin pyöreä.
Implantin muotoa on kuitenkin vaikea päätellä rinnan ulkonäköä tarkkailemalla. Edes plastiikkakirurgit eivät aina pysty erottamaan anatomista ja pyöreää implanttia toisistaan.
Lue lisää implanttimalleista sekä koon ja profiilin valinnasta.
Leikkauspäivä
Leikkauspäivänä asiakas saapuu Cityklinikalle sovittuna aikana. On tärkeää noudattaa kaikkia valmistautumisohjeita. Muun muassa paasto-ohjeiden kanssa on oltava erittäin tarkka.
Ennen leikkausta asiakas keskustelee vielä plastiikkakirurgin kanssa. Ylävartaloon piirretään ns. leikkauskartta. Myös anestesialääkärin kanssa keskustelemiselle on varattu aikaa. Anestesialääkäri kertoo nukutuksesta ja suorittaa tarvittaessa terveystarkastuksen.
Ennen yleisanestesiaa eli nukutusta asiakas saa rauhoittavan esilääkityksen.
Yleensä (ei kuitenkaan aina) rintojen implantointi tehdään nukutuksessa.
Leikkauksen kulku
Rintojen suurennusleikkaus vie aikaa keskimäärin 1 - 2 tuntia. Asiakas nukutetaan, minkä jälkeen plastiikkakirurgi tekee leikkausavauksen eli ns. leikkausviillon. Avaus tehdään useimmiten rintojen alla olevaan poimuun. Poimun kautta kirurgi tekee rintaan eräänlaisen taskun, johon implantin voi sijoittaa. Tämän jälkeen kirurgi vie implantin taskuun, joko lihaksen alle tai päälle. Kun implantti on viety rinnan sisään, leikkaushaava ommellaan kiinni niin, että arpi jää mahdollisimman vähän näkyviin.
Se, sijoitetaanko implantti lihaksen päälle vai alle, päätetään hyvissä ajoin ennen leikkausta. Mikä sopii yhdelle, ei sovi toiselle. Implantin sijoituspaikka suunnitellaankin aina tapauskohtaisesti asiakkaan ruumiinrakenne, toiveet ja odotukset huomioonottaen.
Rintarauhaskudos jää aina implantin eteen, joten rintojen omatoiminen tutkiminen onnistuu myös leikkauksen jälkeen.
Toimenpiteen jälkeen
Kun leikkaus on ohi, asiakas viedään Cityklinikan heräämöön. Heräämössä on koko ajan henkilökuntaa tarkkailemassa leikkauksessa olleen vointia. Yleensä kotiin voi palata 3 - 6 tunnin kuluttua heräämisestä. Omat rintaliivit korvataan Ipomia-tukiliiveillä. Niitä käytetään ensimmäisten 3 - 5 viikon aikana yötä päivää ja tämän jälkeen vielä päivisin kolme viikkoa.
Leikkauksesta ei voi lähteä kotiin ilman saattajaa. Tämän vuoksi on tärkeää järjestää kotiinpaluu ja saattaja jo hyvissä ajoin ennen leikkauspäivää. Autolla ei voi leikkauspäivänä ajaa.
Ennen kotiinpaluuta asiakas saa mukaansa kipulääkereseptin. Mukaan annetaan myös leikkaavan kirurgin päivystyspuhelinnumero sekä jälkihoito-ohjeet.
Kotona
Noin viikon kuluttua leikkauksesta on ensimmäinen kontrollikäynti. Kontrollikäynnillä on mahdollista puhua kaikesta siitä, mikä askarruttaa. Sairaanhoitaja poistaa tikkejä ja tutkii leikkaushaavan kunnon ja asiakkaan yleisen voinnin.
Kaikenlaiset tuntemukset ovat normaaleja leikkauksen jälkeen. Suurennetut rinnat ovat turvonneet ja pinkeät ensimmäisen parin kuukauden ajan. Myös tuntohäiriöt leikkausalueella ovat mahdollisia ensimmäisten kuukausien aikana.
Rintojen suurennusleikkauksen yhteydessä jonkinasteiset kivut ovat mahdollisia. Ensimmäiset 1 - 3 vuorokautta ovat yleensä kipujen kannalta pahimmat. Kipuja kontrolloidaan lääkkeillä, mutta varsinkin kolmiolääkkeistä on hyvä pyrkiä eroon ensimmäisten päivien jälkeen.
Työhön palataan keskimäärin viikon kuluttua leikkauksesta - työnkuva vaikuttaa luonnollisesti siihen, kuinka nopeasti töihin voi palata. Urheiluharrasteet voi aloittaa uudelleen 3 - 6 viikon jälkeen leikkauksesta.
Toipilasvaiheessa kannattaa noudattaa jälkihoito-ohjeita mahdollisimman tarkkaan.
Riskejä ja komplikaatioita
Vakavat ongelmat ovat rintaleikkauksen yhteydessä erittäin harvinaisia, kun leikkauksen tekee pätevä ja osaava kirurgi ja tilat ovat asianmukaiset. On hyvä kuitenkin olla tietoinen siitä, että kaikkiin kirurgisiin toimenpiteisiin liittyy joitakin riskejä.
Riskejä minimoidaan parhaiten pitämällä huolta leikkaussalin ja välineistön steriliteetistä. Cityklinikan leikkaussalissa ollaan erittäin tarkkoja hygienian suhteen. Tulehdusten ehkäisemiseksi plastiikkakirurgi Riikka Veltheim määrää kaikille leikkauspotilaille antibioottikuurin. Potilasturvallisuutta lisää myös käyttämämme Kendall SCD -kompressiojärjestelmä. Sen on kliinisesti todistettu vähentävän syvän laskimotukoksen ja keuhkoveritulpan vaaroja.
Kapseloituminen
Ehkä tunnetuin rintojen implantointiin liittyvä riski on implantin kapseloituminen. Kapseloitumisella tarkoitetaan liiallista, implantin ympärille muodostuvaa arpikudosta. Joissakin tilanteissa kapseloitumista joudutaan hoitamaan kirurgisesti.
Kapseloitumista voidaan ehkäistä valitsemalla laadukas implantti. Myös Keller Funnel -välineen käyttö vähentää kapseloitumisriskiä: Mitä vähemmän implanttiin kosketaan leikkauksen aikana käsin, sitä vähemmän elimistöön joutuu mikrobeja. Mitä vähemmän mikrobeja, sitä vähemmän kapseloitumista. On hyvä kuitenkin tietää, että jokaisen ihmisen elimistö reagoi implanttiin eri tavoin ja että jokaisen naisen elimistö muodostaa jonkin verran arpikudosta implantin ympärille.
Tarjoamme asiakkaillemme viiden vuoden kapseloitumistakuuta, josta voi kysyä lisää numerosta 0201 777 288.
Muita riskejä
Muita riskejä ovat toipumisvaiheen aikana syntyvä epäsymmetrisyys, implantin pyörähtäminen ja tuntohäiriöt arven ympärillä. Implanttivalmistajat antavat implanteille elinikäisen takuun. Joidenkin asiakkaiden implantit voidaan kuitenkin joutua vaihtamaan esimerkiksi kymmenen vuoden välein.
Viime vuosina on puhuttu jonkin verran ALCL-nimisestä sairaudesta, jonka on epäilty olevan yhteydessä lähinnä karheapintaisiin implantteihin. ALCL on erittäin harvinainen sairaus. ALCL-tapauksissa implantit on poistettava. ALCL-syndroomatutkimus jatkuu, ja Cityklinikan plastiikkakirurgi seuraa uusia tutkimustuloksia kaiken aikaa.
Usein esitettyjä kysymyksiä
Vaikuttaako implantointi mammografiaan tai imetykseen?
Merkkejä siitä, että rintaimplantit olisivat vaikuttaneet imettämiskykyyn, ei ole havaittu. Myös mammografia onnistuu implanttien kanssa. Uudet B-Lite-implantit ovat mammografian kannalta paras mahdollinen implanttivaihtoehto.
Mitä kapseloituminen on?
Kapseloitumisella tarkoitetaan normaalia paksumman sidekudoksen syntymistä implantin ympärille. Kapseloitunut implantti voi tuntua tunnusteltaessa kovalta. Kapseloituminen ei ole vaarallista, mutta joskus syntynyt kapseli huonontaa rintojen ulkonäköä ja tuntumaa. Joissakin tapauksissa kapselia on poistettava leikkauksen avulla.
Miten alkuun?
Jos rintaimplantit kiinnostavat, voit ottaa yhteyttä meihin. Esteettinen lääkäri tai sairaanhoitaja konsultoi sinua maksutta, eikä konsultaatio sido sinua mihinkään.
Halutessasi voit varata ajan myös plastiikkakirurgi Riikka Veltheimin konsultaatioon.
Ajanvaraus tapahtuu puhelimitse, 0201 777 288.
Plastiikkakirurgiimme voit olla yhteydessä myös sähköpostitse. Lähetä Riikka Veltheimille sähköpostia: