RINTOJEN KOHOTUSLEIKKAUS

Rintojen kohotusleikkaus tulee kyseeseen, jos rintojen velttous häiritsee naista itseään. Kohotusleikkauksien määrä on lisääntynyt Suomessa ja ulkomailla. Osa asiakkaista tulee toimenpiteeseen rintojen ikääntymismuutosten vuoksi tai silloin, kun rintojen ulkonäköä ovat muuttaneet esim. raskaudet, rintaruokinnat, painonmuutokset ja hormonit. Nuorenkin naisen rinnat voivat roikkua, ja syy on tällöin geeneissä. Osa kohotusleikkausasiakkaista tuleekin leikkaukseen jo melko nuorella iällä.   

Kohotuseikkaus voidaan tehdä itsenäisenä toimenpiteenä silloin, kun nainen on tyytyväinen rintojensa kokoon. Tyypillistä on myös rintaleikkausten yhdisteleminen. Silloin rintojen kohotusleikkaus yhdistetään esimerkiksi rintojen suurennus- tai pienennysleikkaukseen.

Kohotusleikkaus (mastopeksia) on plastiikkakirurginen toimenpide. Leikkauksen aikana rintojen alueelta poistetaan ylimääräistä ihoa. Rintakudosta muotoillaan niin, että rinnat saavat takaisin nuorekkaan, kimmoisan muotonsa. Rintojen kokoon kohotusleikkaus ei vaikuta.

Rintojen kohotusleikkaukseen kannattaa valmistautua, kuten mihin tahansa plastiikkakirurgiseen toimenpiteeseen. Kohotusleikkaus tehdään miltei aina nukutuksessa.


Kenelle rintojen kohotusleikkaus sopii?

  • fyysisesti ja henkisesti terveelle naiselle
  • naiselle, jota rintojen muuttuneet muodot häiritsevät
  • naiselle, jonka rinnat ovat aina roikkuneet
  • naiselle, jonka nännit osoittavat alas
  • naiselle, jonka toinen rinta on alempana kuin toinen

Kohotusleikkaus ei vaikuta naisen imettämiskykyyn.


Leikkaukseen valmistautuminen

Jo hyvissä ajoin ennen leikkausta asiakas voi tutustua potilasohjeeseemme. Tarkat ohjeet leikkaukseen valmistautumista varten annetaan kuitenkin konsultaatiossa. Konsultaatiossa on tärkeää tuoda esille kaikki terveyteen ja lääkitykseen liittyvät asiat. Myös mahdolliset lisäravinteet on syytä ottaa esille jo konsultaatiossa.

Usein leikkaukseen tulevaa kehotetaan käymään laboratoriotutkimuksissa ja mammografiassa.

Ennen leikkausta on vältettävä tupakointia ja alkoholinkäyttöä. Veren hyytymiseen vaikuttavia lisäravinteita on vältettävä, koska ne saattavat lisätä verenvuotoa.

Ennen leikkausta on järjestettävä myös kotiinpaluu. Leikkauspäivänä asiakas ei voi ajaa itse autoa. Apua leikkausasiakas tarvitsee jonkin verran myös leikkausta seuraavien päivien aikana.


Lopputuloksen ennustaminen

Cityklinikan Crisalix-3D-simulaattori mahdollistaa sen, että lopputulokseen voi tutustua jo ennen leikkausta. Kuvat on mahdollista ottaa itse jo ennen ensimmäistä konsultaatiokäyntiä. Useimmiten kuvat otetaan kuitenkin ensimmäisen, maksuttoman konsultaation aikana.


Rintojen kohotusleikkauksen 1-2-3

1. Nukutus:  Yleensä rintojen kohotusleikkaus tehdään nukutuksessa.

2. Leikkausviilto: Leikkausavaus voidaan tehdä eri tavoin. Avauksen paikka, koko ja muoto käydään läpi plastiikkakirurgin kanssa ennen toimenpidettä.

3. Rintojen muotoilu: 

  • Kirurgi kohottaa ja muotoilee rintoja.
  • Nänni ja nännipiha nostetaan aiempaa ylemmäs.
  • Tarvittaessa myös nännipihoja voidaan pienentää.
  • Ylimääräinen iho poistetaan.

 4. Leikkaushaava suljetaan: Lopuksi plastiikkakirurgi ompelee leikkausavauksen kiinni.


Toipuminen

Kohotusleikkauksen jälkeen toimitaan kirurgin antamien ohjeiden mukaan. Jos keskustelupalstat ja plastiikkakirurgi ovat keskenään eri mieltä, suosittelemme noudattamaan kirurgin ohjeistusta.

Leikkauksen jälkeisten viikkojen aikana kivut, turvotus sekä pienet tuntohäiriöt ovat yleisiä. Mustelmia, kihelmöintiä ja turvotusta on hyvä ehkäistä ja hoitaa arnikkia sisältävällä hoitovoiteella. Arnikkivoiteen voi ostaa Cityklinikalta.

Turvotuksen ehkäisemiseen ja hoitoon sopii erinomaisesti lymfaterapia. Se on Cityklinikan plastiikkakirurgia-asiakkaille edullisempaa kuin muille.

Työhön palataan useimmiten viikon sairausloman jälkeen. Liikuntaharrastukset voi käynnistää uudelleen 3 - 6 viikon kuluttua leikkauksesta. Heti leikkauspäivää seuraavana päivänä kannattaa aloittaa rauhalliset kävelylenkit. Ulkoilu ja kevyt liikunta nopeuttavat toipumista.


NÄIN ALKUUN

Jos rintaleikkaus kiinnostaa, voit ottaa yhteyttä meihin. Esteettinen lääkäri tai sairaanhoitaja konsultoi sinua maksutta, eikä konsultaatio sido sinua mihinkään. 

Halutessasi voit varata ajan myös plastiikkakirurgi Riikka Veltheimin konsultaatioon. 

Ajanvaraus tapahtuu puhelimitse, 0201 777 288. 

Plastiikkakirurgiimme voit olla yhteydessä myös sähköpostitse. 

Lähetä Riikka Veltheimille sähköpostia:

riikka.veltheim(at)cityklinikka.fi